Wednesday, August 25, 2010

Straight Stitches 2

Entri kali ini saya tulis berkenaan cara saya add zips without pull dengan fabric..dan juga cara saya aplikasikan penggunaan mesin Janome 2049.

Saya memang pengguna setia zips without pull sebab senang nak potong..cuma kekurangannya..zip jenis ini kurang dipasaran  Malaysia.. kalau ada pun warna hitam dan putih. Oleh kerana saya merupakan beginner and self taught leaner, banyak trial and error dan pembaziran yang telah saya lakukan. Tapi xpela kan , untuk dapat hasil yang terbaik...mesti ada pengorbanannya.

Masalah utama saya ialah, sukar untuk saya masukkan kepala zip once I had separate the zip with pull. Banyak tips yang saya dah cuba ...dan setelah mencuba beberapa kali, akhirnya saya dapat solution untuk problem ini...


Zip yang saya nak gunakan, saya akan potong lebih sedikit pada hujungnya. Kemudian setiap hujung kiri dan kanan saya jahitkan. Penyepit rambut juga saya gunakan untuk pastikan fabrik tak bergerak dan statik masa saya menjahit nanti.


Saya gunakan tapak basi 1/4 untuk jahit kemasa zip pada fabrik.


Ini hasilnya pada satu bahagian. Ulangi langkah jahitan sebelum ni tetapi kali ini, zipnya dibuka dan tempat tapak (bahagian yang kita akan keluarkan dari mesin Janome 2049 setiap kali nak menjahit tepi lengan atau seluar) saya buka. Jahit macam biasa menggunakan tapak basi 1/4 dan hasilnya....

 


Kemudian saya tandakan bahagian yang hendak dijahit pada sebelah dalam (maaf, pembarisnya berkedudukan terbalik) dan saya jahit mengikut tempat yang telah ditanda.


Saya gunakan tapak biasa untuk proses ini. Setelah selesai pada kedua-dua bahagian, barulah saya trim dan jahit tepi dengan menggunakan tapak jahit tepi.  


Hasilnya boleh la diterima, tidaklah sesempurna menggunakan mesin jahit tepi, namun saya puas hati.




Finally...Completed

Finally, the tote bag with handmade cross stitch finished. Here the outcome for redesign of the tote bag.


I cut half of the previous frame...because the cross stitch piece looked dull with it. All the measurement are same and I also used the same fabric material and colour in order to make the bag look simple and suitable for young girl. (The previous design post 2ND... )

I just love the piece ...sweeeet!!

The bag come with a zipper pocket on the backside of the bag..




Sunday, August 22, 2010

2ND..

I had made an entry about this before I'm Working on it . And i'm not satisfy with the outcomes.

See...

I really not satisfy with the result so i have to redesign the bag again and still under process..



Now i'm working for the design and for the main piece, i sticked it on my working board. 5 different colours of ribbon?...hehe, thats for the free gift i'm going to make..


Straight Stiches

Sebagai orang baru dalam jahitan, banyak yang nak kena pelajari... tapi yang penting, jahitan mesti nak kena lurus dan kemas barulah hasil yang diperolehi nanti memuaskan hati. Jahit lurus, basic untuk pejahit2. Mesti nak kena master baru dapat buat jahitan lain. Ni la yang saya lemah lutut sikit.

Setelah mencari-cari dan mencuba banyak cara (menghabiskan banyak fabrik..hmm)..saya jumpa solution ini ;-)


Draw stiches lines with seam (printed and seal with tape

Saya dapat idea nak buat seam lines ni dari blogger (lupa address). Cuma beza kat sini, saya buat sendiri seam line tu, yang dia punya...saya rasa dia beli. So far...tak pernah jumpa lagi kat Malaysia atau saya yang tak banyak berjalan cari barang. Lines ni banyak bantu saya dalam memperkemaskan lagi jahitan. biasanya saya banyak pakai line yang merah tu...1/2". Bila nak kemaskan jahitan atau jahit tepi..potong sikit dan jahit guna garis hitam putus-putus (1/4").

I'm Happy with me..


 


Wednesday, August 11, 2010

Latest

BLUE HEAVEN

Wallet with printed light cotton (outside) and Brown plain cotton (inside).

Wide         = 4"
Length       = 8.5"
Price         = RM 30 (avalaible)


Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa

Selamat berpuasa kepada semua umat Islam..semoga puasa tahun ini bertambah amalan dari sebelumnya..

Slim and Box

These are the latest product from Craft By Coco. Enjoy :-)


Box Case (Medium Size)
W : 3.5"
L : 8"
H : 3.5"



Slim Pencil Case (Giant Size)

W : 6"
L : 9.5"

Tuesday, August 3, 2010

Cerita RP Handle

Jadi seorang guru sememangnya mencabar..semua mesti yang terbaik..nak didik anak seorang anak bangsa pun memerlukan persediaan mental dan fizikal. Semua mesti terbaik



(Punyala bersungguh cikgu ni...)


Aku mula jahit RPH bila rasa banyak sangat barang nak kena bawa ke kelas..buku budak...sendiri punya (handbag)...box marker...dan sebagainya...memang ada beg yang akan dibawa ke kelas, namun bila buku budak 40 biji...belum campur lagi kelas lain...tu yang jadi beban bahu sangat berat..(boleh request untuk troli x ? ;-)...naik  'ghebeh' bahu saya...bile dah rasa sakit...hmmm mula la mental terganggu. Senyuman pun meleset dari wajah...




Ada yang bertanya " Apa tu RP Handle?"...soalan ini timbul bila aku banyak meng'post' pasal RP Handle ni...Ada yang beranggapan RP Handle tu macam beg...tapi pada hakikatnya...RP Handle tu adalah sarung atau handle untuk bawa Rancangan Mengajar Harian bagi guru...(yang selalu orang ckp buku rekod)....




Solution of the problem is....tada.....



Ringankan satu beban cikgu..





Sunday, August 1, 2010

Tempat Menyorok...

Salah satu reason aku belajar menjahit ialah nak mencari tempat untuk hibernasi yang baru. Mula-mula macam tak caya je diri ini boleh jahit lurus..sebabnya dulu masa sekolah memang ambil KH aliran lelaki (KMT-sekarang dipanggil Kemahiran Teknikal). Tapi setelah cuba beberapa kali...aku berjaya. Ingat lagi projek pertamaku ialah beg cinta Bumi (EPAL)...siap juga.walaupun 2 kali pertemuan aku di EPAL. Bila dah siap,.seronok xingat! xoxo

Inilah tempat aku menyorok dan melegakan perasaan..bilik ni baru dikemas dan ditampal dengan wall decoration

Semua kain2 yang ada aku susun kat 2 rak ni..Sikit kan? xpe permulaan dulu...berdikit-dikit lama2 jadi bukit.


Wall decoration (munge-munge) aku tampal petang ni..baru nampak ceria sikit bilik ni...kalau x kusam je. Aku beli wall decoration ni kat kedai 2 ringgit.



and this is my dear machine...

Semoga mesin ni akan banyak berjasa padaku nanti..Amin..



I'm working on it..

I'm working on a new project..requested by my superior at work. She requested the bag for her daughter..she gave me this cute (cross stitch ~ below) and i have to transfer it into a bag. Luckily she gave all the time and space to design with my own.

Try..try to design...


Matched with the colour of frame. I chose two colours for the frame...green and brown from the same printed cotton..only the colour was different. 


After sewing the frame...(The yellow light came from my dear machine)


Using straight quilting sew for assemble the batting and the cotton piece.
The truth,,i 'm not so sure the result of this project...but i will love it cause i'll make it with all my heart..and because it is all handmade..


Have faith! Let's wait for the result...